keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Unelmien puu -tempaus yliopistolla

Olemme tarkastelleet projektin aikana tilan merkitystä keksimiselle ja ihmiselle erityisesti maantieteen näkökulmasta. Myös (kaupunki)tilaan vaikuttaminen on puhuttanut kurssin aikana. Keskutelimme jo maaliskuun puolella ideasta toteuttaa jokin yliopiston/kaupungin arkea rikkova tempaus.

Viimein tämän viikon alussa, maanantaina 15.4. idea oli hautunut aivoissamme tarpeeksi pitkään ja keräännyimme ryhmäkerralla ideoimaan mahdollista tempausta oikein urakalla.


Ideoita ja päätöksiä


Jokainen oli tykönään miettinyt tempaukselle mieleisiänsä tavoitteita, jotka jaoimme ryhmämme kesken Flingalla. Tavoitteet olivat melko samansuuntaisia, joten meheviä ristiriitoja ei ilmennyt. Lopulta varsinainen läpimurto oli luopua flash mob -ajatuksesta tai muustakaan, joka olisi vaatinut meidän henkilökohtaista paikallaoloa.
Tempauksen tavoitteiden ideoimista,
keskellä lopullinen idea.


Minua ja muutamaa muuta ryhmän jäsentä oli edellisenä viikolla ilahduttanut ja inspiroinut kummalliset liikennemerkit Kolmen sepän patsaan luona. Jälkikäteen selvisi, että kyseessä oli Otto Karvosen toteuttama teos IHME-nykytaidefestivaaleilla.

Emme lopulta päätyneetkään tuomaan yliopiston tiloihin pientä pallomerta tai eksoottista viherkasvia hämmennystä herättämään, vaan päätimme tehdä puun, johon luennoille rientävät opiskelijat voisivat kiinnittää unelmiaan kaupungista.


Tuumasta toimeen


Heti seuraavana päivänä tiistaina 16.4. maalasimme unelmapuun isolle voimapaperille. Saksimme sen irti ääriviivoja myöten irti ja teippasimme puun ohjeineen OKL:n tiloihin Siltavuorenpenger 10:n ala-aulaan.

Unelmapuu syntyi voimapaperille OKL:n kuvisluokassa.
Unelmapuu kiinnitettynä SP10:n aulan seinään.

Puun vieressä on ohjeet: "Kirjoita tai piirrä unelmasi lapulle ja kiinnitä se lehdeksi unelmien puuhun" sekä materiaalit unelmien kirjoittamiseen, piirtämiseen ja kiinnittämiseen. Tarkoituksena on pitää puu seinällä ainakin viikon ajan ja seurata, kuinka paljon ja millaisia toiveita puun oksille kertyy.

Luultavasti ensi viikolla tulee raporttia tempauksen etenemisestä. Ainakin minua lämmitti jo kiinnitysvaiheessa tullut spontaani kommentti yliopiston vahtimestarilta: "Tuota ei saa sitten ottaa pois, kun se on niin hieno."

T. Eetu

2 kommenttia:

  1. Tätä menetelmää tai tempausta voisi käyttää myös keksimisprosessin aluksi keräämään ongelmia/ideoita, joista valittaisiin lähtökohdat keksimiselle.

    VastaaPoista
  2. Hyvä idis! Mielestäni tämä meidän puu on osoittautunut aika hyväksi ajatusten herättelijäksi... näin ainakin päättelen oksille ilmestyneiden lehtien määrästä. Puu voisi toimia aika lempeänä, matalan kynnyksen keinona selvittää yhteisön näkemystä tiettyyn aiheeseen myös muissakin konteksteissa; työpaikalla, koulussa...

    T. Anni

    VastaaPoista