tiistai 30. huhtikuuta 2013

Eetun 3D-projekti - Valotaulu

Helsinki on mielestäni sopivan pohjoinen kaupunki, mutta minäkin kaipaan lisää valoa katukuvaan talvisaikaan. Pelkkä D-vitamiinilisä ei auta pimeästä vuodenajasta selviytyminen, vaan voidakseen hyvin, ihminen tarvitsee lisäksi kirkasta valoa.


Tulkoon valkeus


Ideanpoikanen mainostaulujen hyödyntämiseen kirkasvalohoidossa sai alkunsa viime marraskuussa, kun vastaani tuli eräänä harmaana aamuna H&M:n hemaiseva alusvaatemalli. Syystä tai toisesta valomainos vuoti melko kirkasta valoa ympäristöönsä. Tästä valoilmiöstä innostuneena aloin haaveilla valomainostaulujen valjastamista kirkasvalotauluiksi julkisen liikenteen pysäkeille ja muihin vilkkaisiin risteyskohtiin.

Tämäkin idea sai alkunsa H&M:n provosoivasta alusvaatemallista.
Vasemmalle alkuperäinen kuva ja oikealla valotauluksi muokattu versio.


Jo heti alkuvaiheessa ideastani muille kerrottuani oli melko selvää, ettei työni olisi kolmiulotteinen sanan perinteisessä mielessä. Kohteena oli valotaulun – kaksiulotteisen tason – manipuloiminen. Kolmantena ulottuvuutena olisi enintään aika, jos päätyisin tekemään tutkielmaa/animaatiota valotaulun muuntautumisesta.


Mustaa ja val(k)oista


Ajatus mainostilan valtaamisesta julkisella paikalla palautti mieleeni kahden vuoden takaisen "Haluan nähdä muutakin" -kampanjan, johon minäkin osallistuin. Miten kirkasvalotaulusta saisi esteettisemmän ja millä eri tavoin sillä voisi ottaa kantaa katukuvan mainosvaltaisuuteen? Toimisiko valotaulu hyvänä formaattina vastamainokselle?

Ajatukseni palasivat väkisinkin takaisin kasvottomaan alusvaatemalliin, jota on käsitelty kirurginveitsellä tai ainakin kuvankäsittelyohjelman taikatyökaluilla. Veitsi, siinäpä se, lamppu pääni sisällä välähti jälleen. Valotauluuni tulisi valoa läpäisemätön kalvo/pahvi, johon olisi leikattu jokin valkoista valoa hohtava viesti tai kuvio.

Päädyin lopulta suunnittelemaan neljän kuvan mainossarjan veljeni ajatuksen pohjalta. Hänen mielestään raapekartonkimainen sarjakuva (ks. Matti Hagelberg, joka aikanaan oli opettajani Helsingin kuvataidekoulussa) tai mikään muukaan monimutkainen ja yksityiskohtainen kuvio ei tulisi toimimaan, jos kuvion valkoisista osista loistaisi valoa. Ääriviivat eivät piirtyisi valon luonteen vuoksi tarkasti, joten minun olisi pidettävä kuviot yksinkertaisena.

Lopullinen mainossarjani esittelee tuotetta/käsitettä nimeltä Valo. Se kuvaa kolme erilaista valonlähdettä, joilla on merkittävä rooli ihmiskunnan historiassa.

#1: Loiste
#2: Valkea
#3: Hehku
#4: Tuote

Keksiminen vaatii ärsyikkeitä ja aikaa. Edellä mainittujen linkitettyjen ärsykkeiden lisäksi prosessiini ovat vaikuttaneet muun muassa: Kallion lukion valotekniikan kurssit kenkälaatikkokokeiluineen, vaihto-opiskelujakso Pohjois-Islannissa – juuri ja juuri pohjoisen napapiirin eteläpuolella ja kotimatkani Kallion kirkkoon piirtyvän sinisen viivan ohi. Ajan myötä (ali)tajunta työstää ärsykkeistä jonkun uuden idean, joka parhaimmassa tapauksessa kristallisoituu keksinnöksi.

T. Eetu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti