tiistai 30. huhtikuuta 2013

Täydellinen koirapuisto - Annan 3D-projekti

Suunnittelu ja ideointi

Keksimisprosessini lähti muiden tapaan liikkeelle kysymyksestä: "Mitä kaipaan kaupunkiini?" Monilla tähän liittyvä pohdinta kesti kauankin ja aluksi kuvittelin, että minullakin menisi siihen aikaa, mutta keksinkin idean välittömästi. Olimme nimittäin juuri ystävieni kanssa puhuneet siitä, että Maunulaan pitäisi tulla parempi koirapuisto. Kuvataiteen didaktikkomme antoi minulle avuksi myös kysymyksen siitä, miten perustelen tätä tarvetta - miksei nykyiset koirapuistot riitä? Tämän kysymyksen pohjalta kävin keskuselua muiden koirapuistoilijoiden kanssa. Suurin osa oli sitä mieltä, että nykyiset alueen koirapuistot (joita on kolme) ovat liian pieniä ja virikkeettömiä. Myös koirille tarkoitettua uimapaikkaa toivottiin, sellainen kun on esimerkiksi Helsingin suurimmassa koirapuistossa Rajasaaressa. Monen mukaan puistossa voisi olla myös puita, kiviä ja vaihtelevaa maastoa - pujottelu ja vaikeassa maastossa kulkeminen tekee hyvää koirien lihaksistolle ja nivelille. Myöskin liian laakea, avoin alue herkistää koirat keskinäisille kahnauksille ja laukaisee monessa paimennusvietin. Puistoon toivottiin myös mm. tarpeeksi korkeita aitoja, valaistusta ja joitain turvallisia agilityesteitä, kuten putkea ja keppejä.

Seuraavaksi lähdinkin pohtimaan, minne tällainen täydellinen koirapuisto voisi sijoittua. Kuulin parilta koirapuistoilevalta tuttavaltani, että he käyttävät usein koiriaan leikkimässä ja uimassa erään oja-alueen tuntumassa. Tunnen paikan, ja se olisi tosiaan hyvä paikka puistolle, sillä siinä olisi uimapaikka koirille ja sen tuntumassa laajalti metsää. Se olisi myös hyvien kulkuyhteyksien varrella. Kuvataiteen didaktikkomme esittämä apukysymys kuitenkin sai minut miettimään asiaa tarkemmin. Hän nimittäin pyysi pohtimaan, olisiko suunnitelma oikeasti toteutettavissa. Paikka, jota olin alkuun miettinyt, sijoittui Maunulan luontopolun varrelle. Siihen ei siis varmastikaan voisi todellisuudessa koirapuistoa toteuttaa.

Itse käymme koirani kanssa Maunulan metsäisessä koirapuistossa, joka on mielestäni alueen paras, mutta kuitenkin monella tapaa puutteellinen. Siellä ei ole valaistusta ja se voisi olla isompi. Aidatkin ovat joiltain kohti liian matalat. Puiston takana on kuitenkin laajalti metsää, jossa käy ainoastaan koiran ulkoiluttajat. Miksei siis puistoa voisi laajentaa sinne? Tätä moni tuntemani koirapuistoilija onkin ehdottanut. Päätin, että hyvä paikka täydelliselle koirapuistolle olisi siellä.

Luonnostelu

Loppujen lopuksi luonnostelin työtäni melko vähän. Tämä johtuu ehkä siitä, että idea oli jatkuvasti niin selkeä mielessäni, joten en tavallaan kaivannut luonnostelun tuomaa tukea suunnitteluprosessiin. Otin kuitenkin suunnittelun alkuvaiheessa valokuvia siitä ympäristöstä, johon koirapuistoni haluaisin. Otin kuvia myös yksityiskohdista - aidoista, puista, penkistä jne. Tämä helpotti minua muistamaan, mitä puutteita nykyisessä puistossa on. Lisäksi luonnostelin puiston sijaintia ja laajuutta asemakaavaan piirtämällä. Piirsin myös itseäni rajoittamatta koirapuiston siten, miten se mielikuviani vastasi. Nämä luonnostelun tavat auttoivat minua kirkastamaan suunnitelmaa ja muistamaan, mitä mielessäni liikkui.


Konkreettisen mallin työstäminen

Konkreettista mallia lähdin rakentamaan luonnosten pohjalta. Halusin rakentaa tavallaan pienoismallin koirapuistosta. Materiaalit olivat niitä, joita löysin kotoa ja pihalta valmiiksi. Näitä olivat mm. pahvi, eriväriset huopatilkut, teippi, kivet, havut ja kepit. Mallinnuksen pohjaksi löysin kotoa isohkon puulevyn, jonka päälle aloin hiljalleen rakentaa puistoani.

Ensimmäiseksi rakensin mallinnukseen maaperän, eli ruohikon, hiekka-alueen ja uimapaikan. Nämä leikkasin erivärisistä huopatilkuista ja teippasin puulevyyn kiinni. Sen jälkeen reunustin alueen "aidalla" eli pahvista leikatuilla siivuilla. Nyt puiston pohja oli mielestäni valmis. Tämän jälkeen aloin yksitellen väsätä pahvista ja teipistä erilaisia tarvikkeita puistoon - roskalaatikko, agilityesteet ja ihmisille tarkoitettu penkki olivat tällaisia. Ulkoa keräsin kiviä sekä kepin pätkiä ja havuja esittämään puita. Puistossa olevaa valaistusta varten leikkasin paperista ympyröitä, jotka maalasin keltaisiksi ja teippasin ne aidan nurkkiin kiinni. Valaistus olisi tällä tavoin kiinni aidassa. 

Tässä tilassa koirapuistomallinnukseni oli pitkän aikaa. Mielestäni se oli valmis. Kuitenkin jonkin ajan kuluttua muistin yhtäkkiä, että olin halunnut maastosta vaihtelevaa, vaikka nyt se mallinnuksesani näyttäytyi tasaisena. Niinpä tein sanomalehtitolloista "täytettä" huopatilkkujen alle, jotta maa näyttäisi epätasaisemmalta. Reunat teippasin huolellisesti kiinni puulevyyn.
T: Anna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti