maanantai 29. huhtikuuta 2013

Riikan 3D- projekti - pelaajan olohuone

Idea
Ideointipäivän seuraamuksena keksin 3D -projektini idean: Pelaajan olohuone, paikka missä voidaan pelata yhdessä ja erikseen erityisesti tietokoneilla, missä katsottaisiin yhdessä ammattipelaajien matseja, missä kenties voisi pelata myös muuntyypisiä, esim. kortti- ja lautapelejä. Olisi hienoa jos sen yhteydessä olisi myös terveellisen ja maistuvan ruoan ravintola, josta saisi hyvää ja hyvää tekevää ruokaa kohtuuhintaan.

Tehtävä
Ideani kehittyi ylipäätään hyvinvointia ruokkivaksi pelaajan ympäristöksi, sillä pelikulttuurissa on edelleen sen alakulttuuriasemasta peräisin olevia tapoja, kuten roskaruoan ja energiajuomien suuri kulutus ja pimeissä luolissa pelaaminen, jotka eivät palvele aktiivipelaamista tai varsinkaan kilpailullista pelaamista.

Projektityöni
Varsinaisena toteutettavana työnäni oli pelaajan olohuoneen konseptisuunnitelma. Mietin, mitä elementtejä se sisältää, mitä ovat pelaajan olohuoneen essentiaalit ja mikä olisi arkkitehtuurisesti toimiva suunnittelu essentiasleista. Konseptisuunnitelmaan mietin myös, miten pelaajan olohuone olisi mahdollista toteuttaa, jossa käytännön mahdollisuudet ovat kunnallinen palvelu (vrt. nuorisotila, kirjasto, syrjäytymistä ehkäisevä toiminta) tai kaupallinen palvelu (internetkahvila, pelikauppa) joissa kummassakin on omat hyvät puolensa ja omat ongelmansa.

Työni oppiaineiden sisältöalueilla ja integrointi
3D- työni sijoittuu kuvataiteen sisältöalueille Arkkitehtuuri ja muotoilu(/ympäristöestetiikka) sekä Media ja kuvaviestintä. Haasteenani on arkkitehtuurinen suunnittelu, mutta myös suunnitelman havainnollistus.
Maantieteen osalta keskeisessä asemassa ovat tilan ja paikan käsite, ja jotta olohuoneesta tulee elävä, ovat sijainti, lähiympäristöön sopiminen ja vuorovaikutuksellisuus lähiympätistön kanssa olennaista. On myös maantieteellinen haaste, miten tällaisesta tilasta saa aidosti julkisen ja avoimen, mutta myös intiimin ja kodinomaisen; kyseessä oman paikan problematiikka.
Työni ei varsinaisesti kuulu käsityön sisältöalueille, mutta voin ehkä hyödyntää myös käsityön osaamista suunnittelun osalta, lainaten kokonaisen käsityön prosessin suuntaviivoja omaan projektiini.


Suunnitteluni keskeisiä problematiikkoja eli tärkeää pohdittavaa:
Missä vaiheessa kuvataiteen ja maantieteen liukumaa sijaitsee työni?
Toteutuksen problematiikka (yritystoiminta vai julkinen raha)?
Suunnittelu arkkitehtuurisesti: Miltä näyttäisi pohjapiirros?



Sisustussuunnitelmallisia kysymyksiä ja pohdintoja:
Selkeän huoneen, pintamateriaalien ym kautta. Oikeaan tilaan, näytekappaleet. Sisustussuunnittelu. Värien valinta, ilmapiirin luominen? Mitä sinne tarvitsee? Miksi ihmiset istuvat yleensä tuolissa pöydän ääressä? Miten asetan tuolit ja pöydät? Vaikutus muuhun. Luonnonvalo, miten ei kaihtimet kiinni? Säkkituolit, köllöttely katsoen screenille.

Mitä kaikkea siellä voisi olla?
Kinetic, tanssipeli, smart, hienomotorinen ja laajempi motoriikka.

Mikä olisi asiakaskunta?
Asiakaskunnalla arvomaailma, yhdistävä tekijä?


Minkälaista henkeä tilaan haluaisin?
Ruokkiva, metsäinen, luonnonläheinen peli- ja sosiaalinen peliympäristö.


Taloudellinen puoli
Kuukausimaksu? Varattavat tietokoneet, joita saisi edullisemmin hetkessä? (tyhjien aikojen hyödyntäminen)
Toteutustapavaihtoehtoja: Hukkatilayritys, Sellon kirjasto -mallinen tietokoneympäristö kirjastossa, nuorisotila (joka olisi ajallisesti laajemmin käytössä kuin nuorisotalo Hapen Pelitalo), yritys


Ja kuinkas sitten kävikään...
Projekti on siinä mielessä ollut äärettömän mielenkiintoinen ja tärkeä ilmiöprojektini kannalta, sillä se on ollut se osanen mikä minulla on ollut aina mielessä ja mukana. Olen ideaa pohtinut, ideoinut ja suunnitellut, varsinkin kävellessäni yliopistolle ja sieltä pois. Osoittautui kuitenkin, että projekti vaatiii paljon tietoja esimerkiksi rahoituksesta, kaupunkien järjestelmistä nuorisotoimineen ja tukineen, puhumattakaan arkkitehtuurisesta ja sisustuksellisesta osaamisesta, että en yltänyt projektissani sille tasolle mille olisin toivonut - toteutuskelpoiseen suunnitelmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti